Proef de smaken van Istrië
Kroatische recepten van Daniella
KROATISCHE RECEPTEN
De Istrische keuken behoort tot de Mediterraanse keuken, het goud van zon, velden, moestuinen, weilanden, wijngaarden en olijfboomgaarden. Het vermengt de smaken en geuren van de Middellandse Zee, het aroma van de tijd vergezeld van aromatische kruiden. Beste keuken van mediterrane gerechten komen uit warme boerenhuizen en sloppenwijkkeukens die hun toegewijde verblinden met weelderige gerechten in onze eetzalen, de eenvoudige mediterrane keuken is een schoonheid met duizend gezichten. De Istrische keuken en de Kroatische recepten bieden zijn verscheidenheid, in het voorjaar verrassen de koks je met wilde asperges, in de zomer verspreiden ze zeevruchten, in het najaar truffels specialiteiten en in de winter worden manestra, jota, geroosterde worstjes met kool aangeboden. Er worden nog een handvol traditionele gerechten aangeboden. De Kroatische keuken is heterogeen en elke deel van Kroatië heeft zijn eigen culinaire traditie.
En bij deze wil ik het graag aan jullie voorstellen onze culinaire rijkdom van Istrië ( natuurlijk uit mijn eigen keuken) die ik heb gekregen van mijn moeder, oma’s, tantes, vriendinnen… vergezeld van recepten rijk aan olijfolie. Geniet van deze heerlijke Kroatische recepten.
Met Liefde
Daniella Stanic -Vucic

Ambachtelijke brood
We brengen je eenvoudig recept waar je met een beetje wilskracht en moeite heerlijk en zacht zelfgebakken brood op tafel zet…..

Mosselen
Gestoomde mosselen in witte wijn,knoflook en peterselie,is absoluut de eenvoudigste manier om mosselen te koken.

Risotto met Gamba’s
Risotto met gamba’s
Een ongelooflijke specialiteit voor fans van de mediterrane keuken-Risotto met gamba’s.

Zeebaars in cartoccio / skartoc / pakketje
Zeebaars is een vis van zeer hoge kwaliteit in de culinaire wereld,en bereid op de cartoccio manier is
bijzonder lekker en sappige manier omdat

Kippendijen stoofvlees / Istrische Zgvacet
Istrische Zgvacet is een traditioneel gerecht dat specifiek is in zijn bereiding ,het is gemaakt van kippenvlees dat eerst wordt gebakken en vervolgens worden uien

Zandkoekjes – Biskoti
Deze Istrische koekjes zijn klein en heel gemakkelijk te maken. Niets is te vergelijken met de geur van versgebakken koekjes die zich door een warm

Walnoten Brood – Povitica
Povitica is een van de traditionele vakantiecakes die in Istrië wordt bereid voor Kerst en Pasen, maar er is eigenlijk geen reden om deze dessert

Ambachtelijk brood – Domaci kruh
Krokante korst, zacht en geurig…..dit brood viel me in de smaak ,en op weekendochtenden is er niets lekkerder dan de geur van warm zelfgebakken brood.

Istrische Stoofpot – Jota
De Istrische jota is een stoofpot gemaakt van bonen, zuurkool, aardappelen, spek, spareribs boordevol met vitamine C vaak gekookt in de winterperiode.

Risotto met paddenstoelen
Een simpele en lekkere risotto met een romige structuur verrijkt met paddenstoelen, ideaal voor de dagen dat je haast hebt en iets warms en lekkers

Goulash van kalfsvlees
Heerlijk stoofvlees met kalfsvlees dat gemakkelijk te bereiden is, verrijkt met extra olijfolie Chiavalon, San Antonio, Meloto en je kunt het gebruiken in combinatie met

Pappardelle met een witte romige saus met kip
Heerlijke papperdelle met kip en kaas in een romige saus verrijkt met Chiavalon, San Antonio, Meloto extra olijfolie. Een eenvoudige en snelle saus om te

Bounty cake
Bountycake met een perfecte smaak, sappig, die twee bewezen fijne ingrediënten combineert die altijd samen gaan, namelijk chocolade en kokos met de extra toevoeging van

Pljukanci
Istrische pljukanci, handgerolde pasta, eenvoudig en snel, bereid met olijfolie (Chiavalon, Meloto, San Antonio), een traditioneel gerecht dat perfect past bij elke saus, heerlijk met

Witlof met Pesto en Mozerella
Witlof, een beetje vergeten voedsel, is een uiterst gezonde en pure weldaad voor onze gezondheid, met een licht bittere smaak, die ik besloot u te

Polenta
Polenta is een gerecht gemaakt van gekookte maisgrutten dat wordt bereid met water waaraan we een beetje olijfolie en een bouillonblokje kunnen toevoegen, afhankelijk van

Roerei met wilde asperges
Ei met wilde asperges is een typisch Istrisch traditioneel gerecht met een licht bittere smaak, zeer gezond voor ons lichaam, bereid met gebakken eieren, een

Sugo Vleessaus
Een heerlijke vleessaus gemaakt van gehakt. Goed te combineren met de zelfgemaakte Gnocchi. De olijfolie van San Antonio, Chiavalon of Meloto is perfect te gebruiken