Alles over

OLIJFOLIE

Alles over

OLIJFOLIE

Olea Europea

De Olijfboom

De Olijfboom (lat. Olea Europea) is een knoestige en vertakte boom en verlangt naar een klimaat zonder grote temperatuurschommelingen, maar het verdraagt het wel.

Het groeit in warme delen van de Middellandse Zee tot max.400m boven zee spiegel. Het bloeitijd is in april en mei, de olijfboom ontwikkelt zich met een witte bloem en een tros. De bonen zijn ovaal van vorm donkergroen tot zwarte kleur, en worden in de herfst geoogst.

Bij een koude verwerking wordt het fruit met behulp van druk door de verschillende persen geperst. Olijfolie wordt gebruikt in voeding, als toevoeging aan voedsel en om te braden en het voedsel op smaak te brengen.

De takken van deze boom zijn al eeuwenlang een symbool van vrede en wijsheid.

Gezond

bron van vetzuren

De wetenschap heeft bewezen dat olijven een uitstekende bron van vetzuren zijn en vitamine E. Van alle totale vetten die in olijven zitten vormen ze 75% van oliezuur waarvan is aangetoond dat het cholesterol gehalte verlaagt, evenals de vorming  van ontstekingsprocessen. Het verrijkt de menselijke voeding en helpt tegen verschillende ziektes, het wordt gebruikt voor lichaam verzorging en er is ook verklaard dat het afrodisiac is.

Biologische extra virgin olijfolie

OLIJFOLIE KWALITEIT

Om de beste kwaliteit van de olie te garanderen en om extra virgin te verkrijgen moet je met olijvenoogst beginnen wanneer één derde van het fruit rijp is, paars van kleur en tweederde groengeel van kleur. Door eerdere te oogsten heb je beter kwaliteit van de olijfolie, daardoor behoudt het de voedingstoffen die erg belangrijk zijn voor de volgende oogst en beter bloei.

De geoogste vruchten moeten maximaal na 3uur verwerkt worden i.v.m. de voedingstoffen (polyfenool), dan pas kan je benoemen dat het gaat om extra virgin oil.

Olijfolie is het best te bewaren in een glazen verpakking van een donker bruin-groen kleur een het verpakking zo klein mogelijk (100ml, 250ml en max. 500ml) om de rijkdom en vetzuren te behouden. Het is heel erg belangrijk om de olijfolie te bewaren in een donkere en koele plaats en NIET in de koelkast, want dan ontstaat stolling van vetzuren en kwaliteitsverlies.

Na het openen van het flesje kun je olie maximaal 6 maanden consumeren.

Selecteer een Afleverpunt

De waardering van bepino.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 8 reviews.